kolmapäev, 18. detsember 2013

 Consumero, ergo sum

Pealkiri ütleb, et kui tarbin, järelikult olen olemas. 
Jah, ületarbimisest räägime me palju. Korrutame, et elame tarbimisühikonnas ja lõppude lõpuks on õnnelikum see, kellel on surres rohkem asju. Lugedes Eesti Päevalehe Veronika Kalmuse poolt kirjutatud artiklit (Consumero, ergo sum) hakkasin mõtlema, kas see ikka on nii.

Võib öelda, et elame kahes Eestis. Ühes elavad need, kes saavad lubada endale "midagi hingele" shoppingut ja need, kes esmalt rahuldavad oma põhivajadused ja paratamatult hing ei oska muud tahtagi.

Tahan rääkida meie nn Hulludest päevadest ja Osturallidest, kuhu kõik inimesed on kokku jooksnud krabama kõike, mida vaja. 
Oleme alati mõelnud, et nad on kohale meelitanud sildid suurtest allahindlustest, et osta, osta ja veelkord osta. Peab tõdema, et see toimib, aga kahe Eesti näol.

Nimelt esimene, läheb kohale ja krababki tuntud firmamärke ja muid kõrgema klassi tooteid.
Stockmanni Versace riiulid on alati pärast Hullusid Päevasid tühjad. Lisaks lähevad lõhnad, reisid ja kallimad veinidki kui soojad saiad.

Teine Eesti, aga rahuldab kõigest oma baasvajadusi. Me küll tahaksime öelda, et tegelikult see allahindluse protsent on tühine, aga inimesed, kes tõesti teenivad keskmisest vähem, on see väga oluline. Ostetakse kokku kõike, mida REAALSELT VAJA ja on allahinnatud. Sellisel juhul see WC paberi ostmise nali polegi tegelikult nii naljakas.
Ka riided, paratamatult ei saa keskmine eestlane lubada endale firmakaupu. Just nendelt nendelt päevadelt loodetakse leida midagi kasulikku, paratamatult sageli see ei toimi. Lihtsalt ei ole midagi osta.
Seega, me ei saa panna ühte purki kõiki inimesi, keda näeme Stockmannis või Kaubamajades ringi jooksmas. 
Me ei saa kritiseerida kõiki segasteks ja haigeteks inimesteks.
Meie ümber on inimesed, kes tegelikult vajavad allahindluseid. Nt kui pereema muidu ei saaks lubada Garnieri kehakreemi, aga kui see on Osturallil tõesti 3 eurot odavam, siis ta ostab selle. Meie jaoks võib see olla tühine summa, aga mitte kõigi.

Kordan veelkord
ME EI TOHI PISTA KÕIKI INIMESI ÜHTE PURKI!








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar