kolmapäev, 18. detsember 2013

Meedia ja kaasaegne ühiskond

Instagram- milleks?


Palju õnne, Facebook on muutunud ametlikumaks, tõsiselt võetamaks. Miks ma seda arvan? Aga miks muidu kõik pildid, mida Facebooki on imelik panna lisatakse Instasse.

Tekkinud on uus fotograafia liik-Instafotograafia 
Seda liiki inimene ei tee pilte selleks, et neid kümne aasta pärast vaadata ja nostalgiliselt meenutada. Ta teeb seda selleks, et neid teistega jagada. Nii saab piltide kaudu anda  edasi oma tegevusi, mõtteid, lõunasööke jne. Iseenesest pole ju paha.
Üritan mõista piltide sisu ja need siin ka lahti kirjutada.


Pildid iseendast: Õhtused pildid oma meigist ja uuest kleidist on kõige lihtsamalt öeldes totaalne ego upitamine. Saame rahulduse nähes endast õnnestunud fotot. Vaatame kui ilus kompott on kogu välimus. Loomulikult tahame, et ka teised seda näeks. Lisaboonuseks on ülimad kiitused ja pöidlad. Tuju läheb veelgi paremaks. Peol saab nina veidi kõrgemale tõsta ja muiata: "Küll ma näen täna hea välja!" 
Miks ka mitte.

Pildid pidudest: Õhtu jäädvustamine on äärmiselt lõbus. Juba pildistamise iseenesest võib osutuda toredaks ettevõtmiseks. Lisaks on hea järgmine päev meenutada, kui miski on jäänud häguseks. 
Nüüd lähme aga instafotograafide juurde. Pildid sealses keskkonnas on teine liik. Sageli tundub, et nende eesmärk on näidata oma sõpradele kui lahedatel, glamuursetel pidudel käiakse. Mida rohkem blingi seda parem. Pidu ei pruugi sugugi nii sillerdav ja Gatsby stiilis olla, aga peaasi, et pilt seda edasi kannab. Hiljem saab vastava jutu juurde rääkida. Näiteks, kui sünnipäeva tipphetkeks on Dom Perignoni lauda tulek, peaks sellest kindlasti klõpsu tegema  ja seejärel hops instagrami. Sõbrad näevad, et pidu, kus olen on glamuurne ja kallis, mis ongi väline eesmärk. Voilaa, ka meie ise tunneme end seejärel kõrgklassi kuuluvana.

Pildid söögist ja veinist: Usun, et on palju neid, kellele meeldib soe õhkkond, küünlavalgus, meeldiv seltskond, midagi head söögiks ja joogiks. Oma kiire elutempo juures kadestame kui keegi teine saab seda endale lubada. Kadestame seda soojust hinges. Ja need, kes midagi selle sarnast ka tunda saavad, naudivad seda kadedust. Pilt veinipokaalist, sushiõhtust või küünlast on täiuslik viis seda edasi anda. 
Tegelikult, vabandust, ma ei saa nii äärmuslikuks minna, loomulikult on kena kui antakse ilu edasi niisama, ilma eesmärgita. Lihtsalt näidata kui ilusad võivad olla hetked meie elus.


Oo Instagram, oo mu kallis instagram!








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar